Bezzeg a mi időnkben...

NAGYIgazságok

NAGYIgazságok

Randizás régen és most

2019. február 24. - nagyigazsagok

randi.jpg

Kedves Követőink!

Első blogbejegyzésünkben egy érdekes és elgondolkodtató témát boncolgatunk, melyben igyekszünk közelebb hozni egymáshoz az idősebb és a fiatalabb generációt. Bizonyára töprengtetek már azon, hogy milyen lehetett az ismerkedés és a randizás a nagyszüleink korában. Milyen szabályokat követtek, vagy milyen szokások szerint cselekedtek az akkori udvarlók? Mi változott azóta, hogyan ismerkednek a mai fiatalok? Ilyen és ezekhez hasonló generációs különbségek feltárásában lesz segítségetekre a NAGYIgazságok csapata. Vágjunk is bele!

Az idősebb és fiatalabb generáció ismerkedési szokásainak bemutatásában egy olyan nagymama meglátásait is olvashatjátok, aki férjével tavaly ünnepelhette 50. házassági évfordulóját.

El tudjátok képzelni akár egy napotokat is internet és okostelefon nélkül? Manapság nagyon nehéz lenne e két dolog hiányában létezni. Nagyszüleink az említett eszközök nélkül is képesek voltak leszervezni egy randit, időponttal, helyszínnel együtt. Két találkozó között napok, hetek teltek el úgy, hogy nem beszéltek egymással. Nagy divat volt a kézzel írott, postán feladott levél, valamint a vezetékes telefon, ahol elsőként az apukán kellett egy furfangos indokkal „átjutnia” az udvarlónak, ha beszélni szeretett volna néhány percet a kiszemeltjével. images.jpgA nagyi elmondása szerint régebben a személyes ismerkedés volt az egyetlen lehetőség. Legtöbben közösségi helyeken, például bálokon és táncesteken, kávézókban, munkahelyen találtak egymásra.

„Mi egy táncesten ismerkedtünk össze, ott egyeztettük a következő randit. Meg kellett bíznunk egymásban, mert utána nem beszéltünk egészen a személyes találkozásig. Nagyon vártam ezeket az alkalmakat és szomorú voltam, ha a fiú nem jött el. Mi nem tudtunk írni egy üzenetet a telefonunkkal két órával a randi előtt, hogy mégsem érünk rá.”

Érdekes megfigyelni, hogy míg régebben sok randevúnak és akár több hónapnak is el kellett telnie a szülőkkel való találkozásig, az eljegyzés és az esküvő ideje mégis sokkal hamarabb jött el, mint manapság. Természetesen ez betudható a kor társadalmi elvárásainak, szokásainak is, amelyek azóta jelentősen megváltoztak.

21 éves voltam, amikor összeházasodtunk öregapáddal’. A családalapítást korábban elvárták, mint ma. Azt mondom neked a mostani helyzetet látva, hogy élvezd ki a fiatalságodat. Ráérsz majd 30 éves korod körül komoly tervekbe vágni.”

Mi is valójában a helyzet a mai tizen-, és huszonévesekkel? Hogyan ismerkedik ma egy fiatal?

Hiba lenne figyelmen kívül hagyni az internetet és a különböző alkalmazások világát, hiszen ezek fontos szerepet játszanak a mindennapokban. A generációkkal ezelőtti személyes megismerés háttérbe szorult, elég egy Facebook vagy egy Instagram profil, s máris kezdődhet az ismerkedés. Manapság gyakoribb, hogy minden az interneten indul, majd ezt követi a személyes találkozó. Ez egy kényelmesebb helyzetet teremt mindkét fél számára, talán ezért is tolódott el időben minden. A mai randik – ne hallgassuk el - céljukban is különböznek a korábbiaktól. Míg régebben általában a hosszú távú kapcsolat reményében történt az udvarlás, addig ma már nem feltétlenül ezt a célt szolgálja például egy-egy Tinder randi…Fontos megjegyezni, hogy természetesen mindig vannak kivételek, nem mindenki így találja meg az igazit. És hogy mit gondol a nagyi a mai helyzetről, azt talán az alábbi rövid, velős mondata írja le a legjobban:memegenerator.jpg

Ha én is ennyi pasi közül válogathattam volna, lehet, hogy még most sem lennék házas.” – remek végszó volt ez a nagymamától, ennek hallatán a mellette ülő férje arcán a meglepettség és a sokk egyszerre jelent meg.

Mindenesetre az biztos, hogy a mai fiatal generációnak sokkal széleskörűbb lehetőségei vannak az ismerkedésre. Elmondhatjuk, hogy rengeteget változtak ezek a szokások viszonylag rövid idő alatt, azonban mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya is. Vajon milyen lesz a jövő randija, mondjuk 50-100 év múlva? Mit mesélnek majd nekünk az unokáink, dédunokáink?

Ha van ötleted erről, illetve el szeretnéd mondani véleményedet jelenlegi bejegyzésünkről, akkor ne habozz, írd meg nekünk bátran!

 

Üdv,

A NAGYIgazságok csapata

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyigazsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr5414644743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása