Bezzeg a mi időnkben...

NAGYIgazságok

NAGYIgazságok

Készüljünk a húsvétra - Nagyi tuti tippjei

2019. április 18. - nagyigazsagok

nagyi-katarzynabialasiewicz-1024x575.jpg

Bár a világ sokat változott, a húsvéti készülődés még ma is bevett szokásnak számít, azonban sokunknak nincs már ideje rá, vagy csak nem tudjuk, hogyan is kezdjünk hozzá. Szerencsére a nagyszülők ebben is tudnak segíteni. A mai cikkünkben a nagyik néhány jól bevált praktikáit mutatjuk be Nektek!

Hangolódjunk a húsvétra!
Mi jut eszünkbe először a húsvétról? Hát persze, hogy a húsvéti tojások. Lehet az csokitojás vagy főtt. Festett vagy viaszos, gyakorlatilag mindenféle van, csak a képzeletünk szab határt annak, hogy mivel várjuk a locsolókat.
Ha viszont a nagyszüleinket kérdezzük ők biztosan a tradícionális, kézzel dekorált verziókat díjazzák a leginkább.  Szerencsére van is bőven ötletük arra, hogy hogyan lehet tojást festeni házilag, ételfesték nélkül.

tojasfestes-1170x658.jpg

A  tojást egyszerűen pirosra festhetjük akár lilahagyma hájjal együtt vagy akár ecetes céklaláben főzve. így olcsón és természetesen készíthetünk igazán színpompás húsvéti tojásokat, amelyek remekül feldobják a konyhát vagy az étkezőt egy kis kosárba rendezve. Ha nektek nincsen akkor a Nagyi biztosan tud adni.


Díszítsük fel a lakásunkat!
 A tojásfestésen kívül azonban más remek házi dekorációs módszerek is léteznek, például ha kifújjuk a tojásokat és szalagot kötünk rájuk, akkor akár fel lehet őket akasztani a akár barkaágra, akár aranyeső ágra is. A kifújt tojásokat pedig szintén megannyi módszerrel lehet díszíteni, többek között folyathatunk rá viaszt, vagy rajzolhatunk a tojásokra viasszal még a festés előtt, ekkor a rajzolt mintát nem tudja befedni a festék. Viszont ha valaki ennél egyszerűbb lehetőségre vágyunk akkor akár matricával is remekül fel lehet dobni őket.
Ezen túl persze más ikonikus jelképei is vannak ennek a nemes ünnepnek, úgy, mint a nyuszi, a bárány stb. Ezeket a nagymamánk segítségével akár egy koszorúra is feltehetjük és akkor az ünnep hangulata már a belépés előtt magával ragad.

pexels-photo-1040161.jpeg

Ne spóroljunk a sonkával! 
A húsvéti időszak alatt tipikusan sok sonkát fogyasztunk. Akár tormával, újhagymával, vagy retekkel esszük, az biztos, hogy az igazi füstölt sonka mindig jól esik.

husveti_sonka_2.jpg

Szerencsére a Nagyik gyakran ara is tudják a választ, hogy hogyan kell tökéletes húsvéti sonkát készíteni, hogy például mennyi ideig kell előáztatni és meddig érdemes főzés után a levében hagyni hűlni, vagy hogy mikor szabad a csomagolásból kivenni. 
Úgyhogy, ha úgy döntötök, hogy idén magatoknak főzitek meg a sonkát, nem árt előtte ellesni néhány trükköt a Nagyitól!

2yuo51.jpg

 

Süssünk valami finomat!

Csakúgy, mint a legtöbb ünnep, úgy a húsvét sem telhet el sütés nélkül és ebben senki sem lehetne nagyobb segítségedre, mint a Nagyi. Mivel ilyenkor általában kalácsot szokás enni, ezért fogadni mernék rá, hogy minden háztartásban lapul egy régi családi recept, ami alapján a nagyszüleink elkészítik a legfinomabb kalácsot. 
A kalács sütése mellett természetesen ilyenkor sem hiányozhat a menüből az édesség. Az én nagymamám ilyenkor mindig egy nagyon finom diós linzer süteményt készített, amit szerencsére egy kis gyakorlattal Ti is megsüthettek az alábbi recept alapján!

4052190_c2a8f86d33fb70d65e9b9258ca77ce68_wm.jpg

Különösen jó program lehet, ha segítünk a nagyinak az előkészületekben és cserébe biztosan mi is sok hasznos trükköt és praktikát elsajátítunk majd!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyigazsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr7914771980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása