Bezzeg a mi időnkben...

NAGYIgazságok

NAGYIgazságok

Ha én újra 20 éves lennék....

Mit csinálnál másképp,ha újra 20-30 éves lennél?

2019. március 17. - nagyigazsagok

caring-hands-bw.jpg

Időnként elgondolkodunk az életünk bizonyos mérföldköveinél, hogy hogyan lehetne jobban vagy másként élni, főleg a mai felgyorsult világban, ahol a “missing-out-of-something” jelentősége egyre erősebb. Félünk tőle, hogy lemaradunk vagy kimaradunk valamiből, rosszul osztjuk be az időnket vagy esetleg nem jó dolgokra szánjuk.

Ezért arra gondoltunk, hogy két nagymamát megkérdezünk, hogy mit csinálna másképp, ha újra 20-30 éves lenne a mai világban és ha az ő idejében lenne újra ebben a korban. Jó kis beszélgetés kerekedett és alaposan el is gondolkodtak a válaszokon. Lássuk, hogy milyen jó tanácsokkal szolgálnak számunkra!

Elsőként egy nagymamát faggattam, aki a Mátra lábánál él, két gyermeke és három unokája van. Mondhatni igazi nagymama típus, aki elég korán kivette a részét ebben a szerepben, sokat vigyázott az unokákra és sürgött-forgott a konyhában. A klasszikus szerepekből és mintákból adódóan számára szinte természetes volt, hogy így alakult az élete, ezért kissé nehezen tudott elvonatkoztatni, de mégis elcsíptük pár kívánságát.

  • Biztosan tanulna valami izgalmas szakmát, hiszen manapság nagyon sok lehetőség közül lehet választani
  • Többet utazna az országon belül és külföldön is- erre régen nem igazán volt lehetősége, de ma már sokkal elérhetőbbnek tartja
  • Megtanulna egy idegen nyelvet- ez sokat segítene az utazások során :)
  • Nyitottabb lenne a világra, hiszen a legtöbb dolog szerinte a hozzáálláson múlik

Az életútját a körülmények igen élesen körülhatárolták, hiszen nem volt lehetősége továbbtanulásra a háttértámogatás hiánya miatt, de úgy gondolja, hogy ígyis sok öröm érte fiatalkorában is.

Ha ezekben a napokban lenne 20-30 éves, akkor biztos, hogy először elegendő bátorságot szeretne, hogy bele merjen vágni a kalandokba és akár egyedül is fel merjen fedezni új dolgokat. Látja, hogy rengeteg lehetőség áll a mai fiatalok előtt, ugyanakkor szerinte ez meg is nehezíti a helyzetüket, mert sok bizonytalan kimenetelű opció közül választhatnak. Úgy gondolja, hogy egyre inkább az egyéni érdekek uralkodnak a csoportosak helyett, ami magasabb kockázatot rejthet magában, ő viszont jobban szereti a biztonságot, amit számára például a családi támogatás jelent.

53916305_2450267355005706_8766986892131434496_n.jpg 

A második hölgy igen gazdag életutat tudhat magáénak és szép kora ellenére rengeteg izgalmas dolgot megélt. Állítása szerint klasszikus értékrendben nevelték a testvéreivel szeretetben, megértésben és támogatásban, ami temérdek remek lehetőséghez sodorta az életben. Külkereskedelmet tanult a főiskolán és a német nyelv ismerete révén rengeteg olyan munkája volt, ahol külföldiekkel kellett dolgoznia. A családjára nagyon büszke- gyermeke, unokái és dédunokái között nagy az összetartás. Érdekes, hogy nem igazán különítette el hogy mit csinálna másképp anno vagy most,de jó tanácsokkal ő is ellátott.

  • Személyiség fejlesztése- a világ valamint minél több ember megismerése és nyelv tanulása új koncepciókat nyithat meg. Imádott régen is utazni, viszont a mai nyitottabb lehetőségeket jobban kihasználná, ha most lenne újra fiatal
  • Párkapcsolat, család fontossága- ezen nem változtatna semmit az életében, de a mai fiatalokat összefogásra, szeretetre és megértésre buzdítaná, mert ha az embernek van egy jó társa és folyamatosan dolgoznak a kapcsolatukon, jóval többre vihetik, mint külön-külön
  • Karrier lehetőség kiaknázása- bár az ő karrierje igen kiemelkedően alakult, most sokkal többet tanulna és jobban kamatoztatná a tudását, amit kifejezetten izgalmasnak tart
  • Külföldi életvitel- bár imádja Magyarországot, mégis pár évet szívesen élne külföldön, hogy más nemzetiségek kultúrájából tanuljon és megismerje az ő életvitelüket is
  • Biztonság kérdése- egy jó közösséghez való tartozás mindig előre viszi az embert, de rajtunk múlik, hogy mennyi energiát fektetünk ezek kialakításába

Összevetve a két Nagyi tanácsait mindenképpen elmondhatjuk, hogy buzdítanak minket a világ minél nagyobb mértékű felfedezésére. Az egyén fontossága mellett a család és párkapcsolatok szerepét, valamint a világra való nyitottságot is kiemelték. Aggodalmukat csak a biztonsággal kapcsolatosan fejtették ki, mivel szerintük az emberek egyre kevésbé megértőek egymással, nem túl segítőkészek, valamint könnyen válnak indulatossá. Abban mindketten egyetértettek, hogy az, hogy ez hová fajul, csak rajtunk múlik és mindegy hogy mit csinál az ember csak béke legyen és biztos értékrendű háttér.

 53843062_434739867295656_3146557491328843776_n.jpg

Mit gondoltok, milyen lehetőségeket és veszélyeket rejt a mai világ? Szerintetek tényleg ennyire kritikusak a morális kérdések, ahogyan azt a Nagyiék látják?

Írjátok meg kommentben a véleményeteket!



A bejegyzés trackback címe:

https://nagyigazsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr7714693644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása