Bezzeg a mi időnkben...

NAGYIgazságok

NAGYIgazságok

7+1 dolog, amit csak a Nagyi tud megadni

2019. április 10. - nagyigazsagok

nagyi_5.jpg

Nem kérdés, hogy a nagymamák különlegesek. Bár gyakran furcsának tűnhet a viselkedésük, és persze gyakran nem értjuk meg őket, sosem szabad elfelejtenünk, hogy a nagyszülők milyen fontos szerepet töltenek be az életünkben. A velülk töltött idő értékét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy néhány dolgot csak ők tudnak igazán megadni. Ezekből hoztunk most nektek 7+1 példát a saját tapasztalataink alapján.

  1. Reggeli meleg ital - Elengedhetetlen egy tökéletes nap indításához
    "A reggeli a nap legfontosabb étkezése!" - Hallhatjuk gyakran a nagyszüleinktől. Nem meglepő tehát, ha nagymamák gyakran gondoskodnak arról, hogy ez az étkezés különleges legyen. Az én nagymamám, ha náluk aludtam, reggel mindig egy meleg habos kakaóval ébresztett, mert tudta, hogy így biztosan jól indul a reggel. 
    Persze nem mindenki szereti a kakaót, de a legjobb nagymamákat ez sem tántorítja el attól, hogy kedveskedjenek a családtagjaiknak, így sok helyen a reggeli menü elengedhetlen részét képezi a jó öreg macikávé vagy akár a házi tejeskávé is.  Legyen szó akár kávéról, kakaóról vagy éppen egy különleges teáról, az biztos, hogy a nagyszülőknél töltött reggelek derűs, otthonos autentikus hangulatát mindig jól esik felidézni.
    A nagyi segít megédesíteni a reggeledet ezzel a békebeli habos kakaóval. Készítsd el Te is!

  2. Vasárnapi családi ebéd a Nagyiéknál
    Kevesebb tipikus nagyiteendő létezik, mint egy kiadós ebéd elkészítése, amelynek során általában az egész családra főzni kell. Aki főzött már legalább 10 emberre egy legalább 3 fogásos menüt, nagyjából sejtheti, hogy milyen komoly kihívással néznek szembe a nagyszüleink valamennyi családi összejövetel, ünnep vagy sokszor csak egy "tipikus" vasárnapi ebéd alkalmával. Csodák csodájára azonban a nagyik többsége kifejezetten szeret főzni a családnak, vagy legalábbis nem mutatja, ha nem. Azonban ha beleképzeljük magunkat az ő helyzetükbe, akkor nem nehéz belátni, hogy milyen fárasztó munka mindenkinek a kedvében járni, kedvenc ételeit elkészíteni. Ráadásul jellemző, hogy a nagymamák olyan sok ételt készítenek, hogy még csomagolnak is a családnak, nehogy bárki megéhezzen miután moccani sem tud, annyit evett.
    A teltségérzet mellett azonban nem szabad elfelejtenünk értékelni a nagyszüleink fáradozását és megdícsérni a nagyi igazi specialitását, amit sem a családban, sem pedig az éttermekben nem tudnak finomabban elkészíteni. Nálunk például a húsleves volt ilyen, ezt a nagymamám utánozhatatlanul finoman tudta elkészíteni. Akkor is mindig főzött, amikor beteg voltam, mert tudta, hogy az biztosan meggyógyít majd, függetlenül attól, hogy éppen mi bajom volt. Legyen akár húsleves, akár töltött hús vagy éppen borsófőzelék ez a specialistás, egy hozzávaló mindig közös; a szeretet amivel készül. Ez teszi igazán finommá és utánozhatatlanná a nagyi ebédjét.
    Ha téged is érdekel, hogy hogyan készül a nagyi ellenálhatatlan húslevese, kattints ide!

    meki.jpg
  3. Befőzés otthon - A nagyi ehhez is ért!
    Ma már idejétmúltnak tűnhet a befőzés. Kinek van rá ideje? - kérdezhetnénk, jogosan. Szerencsére a nagymamáknak gyakran akad erre is. És milyen jó is ez, hiszen kevés finomabb lekvárt kapni a boltokban, mint a nagyi féle házi barack-, eper- vagy szilvalekvár. Nem is beszélve arról, hogy a házilag készült lekvároknak nemcsak az íze páratlan, hanem általában egészségesebbek is, mint a bolti társaik.
    Ha neked is kedved támadna befőzni egy kis lekvárt, nézd meg az alábbi receptet.  - De ne felejtsd el, hogy a legbiztosabb, ha megkérdezed a nagyit is! 
    Ha már befőzésnél tartunk, akkor nem feledkezhetünk meg a savanyúságokról sem. Nagyszüleink ugyanis még anno általában maguknak készítették ezeket az ételeket is. Ha tehát mi is szeretnénk megtanulni, hogy hogyan készül az igazán finom kováaszos uborka, csemege uborka vagy éppen a csalamádé, akkor kérjük meg őket, hogy segítsenek elsajátítani a procedúra csínját-bínját.

  4. Ninics is jobb, mint a közös főzés a Nagyival
    Ki nem főzött vagy sütött még együtt a nagymamájával? Nos, ha ezt az élményt kihagytátok volna, akkor sűrgősen pótoljátok. Köztudott, hogy a nagymamák nagyon szeretnek időt tölteni az unokáikkal, ha pedig főzni is szeretnek, akkor ez talán a lehető legjobb program számukra. Jó hír, hogy miközben ők jól érzik magukat, mi is profitálunk a programból, hiszen egyrészt lesz finom ennivalónk, másrészt biztosan sokat tanulunk a főzésről is. Ha tehetjük kérjük meg a nagyit, hogy az egyik specialitását készítse el velünk, vagy tanítsa meg, mert ez az amit biztosan a legfinomabban készít és valószínüleg a legnagyobb örömmel tölti el, hogy átadhatja a tudását az utókornak is.

  5. Kézzel készített ruhák? A nagyinak ez sem kihívás!
    A nagyszüleink szokták mondani, hogy ők még sokkal kevesebb ruha közül választhattak és sokkal tovább hordtak egy-egy darabot. Nem dobták ki, ha kiszakadt és maguk javítgatták, szabták be vagy éppen alakították át, hogy különlegesebb legyen mint a többi ugyanolyan darab. Bizony, éppen ezért is a nagyik többsége ért ahhoz, hogy hogyan kell varrni, szabni, sőt nagyon sokan tudnak kötni vagy éppen horgolni is. Szebbnél szebb alkotásaikat biztosan neked is szívesen megmutatják, ráadásul ha megkéred a nagyit, akár te is megtanulhatod, a kötés vagy éppen a horgolás alapjait.

    kotes1.jpg
  6. Közös vásárlás a piacon a nagyival
    Attól eltekintve, hogy ma már szinte lépten, nyomon valamilyen üzletbe botlunk, a nagyszüleink még ma is gyakran járnak ki a piacra vásárolni. Ez is egy olyan szokás, ami talán ma furcsának tűnhet, de ugyanakkor a piacoknak megvan az a sajátos hangulatuk, amivel semmilyen bolt sem tud versenyezni. Gondoljunk csak arra, hogy itt lehetőség nyílik arra, hogy akár őstermelőktől , első kézből beszerezi az árut. Itt nem kérdés, hogy találunk friss zöldséget és gyümölcsöt, igazi házi tojást, sajtot vagy esetleg bio terméket. A jó alapanyag pedig elengedhetetlen egy kíváló vasárnapi ebédhez. Ezt pontosan jól tudják a nagymamáink is, mintahogy azt is, hogy  mit, melyik eladótol érdemes venni. Ha téged is érdekel, tarts egyik nap a nagyival és  biztosan szívesen körbevezet téged.

  7. Felhőtlen szórakozás a régi játékokkal
    Te is találkoztál már Moncsicsivel, csipegető csirkével, régi plüss macival, ólomkatonával vagy éppen egy Gazdálkodj Okosan társasjátékkal a nagyszüleidnél?  Nos, a legtöbb háztartásban azért akad 1-1 ilyen ikonikus példány, amely anno rendkívül nagy örömöt jelentettek a szüleinknek vagy a nagyszüleinknek. Érdemes megkérni a nagyit, hogy meséljen arról, hogy miért tartotta meg ezeket a játékokat, hogyan játszott velük és milyen emlékei vannak róluk. Az érdekes sztorikat ráadásul egy kis kreativitással még fel is lehet dobni, hátha  kiderül, hogy egy-egy retro játékkal még ma is lehet játszani. ha pedig felkelti az érdeklődésedet ez a program, akkor itt mégtöbbet tudhatsz meg a retro játékokról!

7+1  Egy kis Nosztalgia - faggasd ki a Nagyit a régi szép emlékekről!

Azt szokták mondani, hogy időskorban, bár romlik a rövid távú memória, a hosszú távú emlékek sokkal élénkebbek. Ezutóbbinak köszönhetően a nagymamák gyakran sokkal jobban emlékeznek az unokáikra kisgyermekként, mint a szüleik. Ez pedig remek lehetőséget szolgáltat arra, hogy a nagyszüleink meséljenek nekünk és minőségi időt töltsünk velük. Kit ne érdekelne, hogy milyen volt kis korában? Ráadásul a nagyik sztorijainál szórakoztatóbbat keresve sem találnánk. Kérdezhetjük őket a szüleink gyermekkoráról is, a csintalanságokról, vagy éppen a nagymamánk saját fiatalkoráról. Bármiről is faggatjuk őket, biztosan örömmel mesélnek majd nekünk minden részletet.

Nektek mik azok a dolgok, amiket csak a nagymamátok tud igazán jól, vagy amit csak a nagyitokkal szoktatok csinálni? írjátok meg nekünk kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyigazsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr614737163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása