Bezzeg a mi időnkben...

NAGYIgazságok

NAGYIgazságok

Húsvét régen és most

avagy hogyan élték meg nagymamáink a húsvéti ünnepeket régen

2019. április 21. - nagyigazsagok

Ahány ház annyi szokás, így megpróbáltuk általánosságban összegyűjteni, hogy régen mivel volt másabb a húsvét nagymamáink idejében. Emlékeit egy vidéki nagymama osztotta meg velem, aki egy faluban nőtt fel gyermekként és igazán autentikus élményekkel gazdagodott.

  • Háziállatok

„Nekünk mindig is voltak kisállataink, így húsvétkor természetes volt, hogy otthon kisnyuszijaink vannak, de néha bárány, kacsa és csibe is megfordult nálunk.”

Régen a mindennapjaik természetes velejárója volt az állattartás, ami ma már jóval ritkábban fordul elő. Ha mégis szeretnétek húsvéti nyulat tartani, akkor alaposan gondoljátok át, mert rengeteg felelősséggel jár. Azonban ha csak az alkalom miatt jön meg a kedvetek hozzá, rengeteg lehetőség áll rendelkezésetekre, hiszen állatkertekben, állatsimogatókban és egyéb húsvéti programokon is találkozhattok kedvenceitekkel.

 Képtalálat a következőre: „húsvéti bárány”65 Baby #Animals That Can Fill Your Heart With Joy

Előkészületek

„Az ünnepek előtti napokban temérdek tojást díszítettünk a nővéremmel, amit a locsolók számára festettünk. Ezen kívül gyakran adtunk virágot, süteményeket is a fiúknak, akik meglocsoltak minket.”

Ma már kevésbé jellemző, hogy festett tojásokkal várjuk otthon a fiatal legényeket, akik ha meg is fordulnak nálunk inkább csokitojást kapnak, illetve megvendégeljük őket mindenféle finomsággal. Húsvét előtt alaposan rendet tettek régen a ház körül, ami ma már tavaszi nagytakarításként jelenik meg a hétköznapokban.

Képtalálat a következőre: „magyar husvéti tojas”Képtalálat a következőre: „csoki husvéti tojás”

  • Öltözködés

„Ilyen szempontból mi nem igazán tartottuk a hagyományt, de a legtöbb háznál népies viseletben várták a fiúkat a lányok. Mi is megadtuk a módját, az ünnep miatt csinosan vártuk őket, de nem feltétlenül vettük fel a magyaros ruhánkat.”

Ha valaki mostanság mégis otthon tölti az ünnepeket és nem utazik el vagy adja kirándulásra a fejét, ritka, hogy régies viseletben ünnepeljen, jobb szeretik a mai divatos öltözéket a mai fiatalok, de jó idő esetén már előkerünek a könnyed anyagú, lenge ruházatok is.

Hollókő. There are many villages in Hungary where the traditional way of life is still alive, but Hollóko stands out among them. The scenic setting, the beautiful old houses and the colourful traditional costumes make for one memorable visit to the Hungary of old. Insider tip: Come at Easter, when local men pour bucketloads of water on the women.

  • Jelenlét

„ A mi időnkben még nem volt divat ez a kirándulgatás, minden lányos háznál otthon várták a locsolókat, akik szép számmal jöttek is hozzánk.”

Bár vannak, akik még tartják a szokásokat, de sok olyan megnyilvánulást is hallani, ahol inkább „menekülnek otthonról”, hogy ne kelljen vendégeket fogadni. Kétség kívül megváltozott a világ és földrajzilag kevésbé tömörülnek egy adott helyen a közösségek, de jó móka tud lenni ma is egy locsolkodás, főleg ha nagyobb létszámban érkeznek a legények.

  • Gasztrovonal

„Az ünnepekkor rengeteg féle finomsággal készültünk édesanyámmal és nővéremmel a látogatók számára. Jellemzően mákos kalácsot, pogácsát és süteményeket sütöttünk nekik, de készült bőven töltött káposzta, kocsonya és természetesen húsvéti sonka, tojások és házi torma is. Mivel mi vallásos család vagyunk, így a böjt időszakot követően csak a feltámadás ünnepe után ettünk először húst. A kedvencem az anyukám által készített házi likőr volt, ami sokkal finomabb volt, mint a mostani boltban kaphatók”

A böjt időszakot mindenki másként éli meg testileg és lelkileg is, ám kétség kívül az élettani hatásokra pozitívan hat, ha hagyjuk pihenni a szervezetet vagy akár mentálisan készülünk újabb kihívásokra, még ha nem is szigorúan vallási alapon. Ezt követően jöhetnek a nagy családi összejövetelek, ahol a hagyományos ünnepi fogásokat együtt fogyaszthatjuk el- a sonkát kaláccsal, tojásokkal és friss idény zöldségekkel.

Képtalálat a következőre: „házi torma”Képtalálat a következőre: „házi sonka”

  • Szokások

A legmeglepőbb szokások talán mégis a locsolkodásnál jöttek ki, hiszen az emberi leleményesség itt is beigazolódott, hogy határtalan, amikor a mama felsorolta, hogy milyen megoldásokkal érkeztek az ifjak.

„ Régen nem volt ám jellemző falun az illatosított kölni, így a fiúk különböző illatokkal- például vízbe áztatott ibolyával illatosított vízzel vagy szappanos vízzel locsoltak minket. Valaki szódával, valaki vödörrel érkezett, jó sokszor eláztunk, dehát látod nem is hervadtam el.”- mosolyodott el a mama, ahogy visszaemlékezett.

Ma már jellemzően, ha csak jelképesen is, de kölnit használnak, ami nap végére igazi illatkavalkádot kölcsönöz a lányok bőrén, ha sok a látogató. Elvétve a fiúk csoportokba verődve ellátogatnak még a lányokhoz és a buli kedvéért szódával támadnak, nehogy elhervadjanak a lányok idő előtt.

 Képtalálat a következőre: „parfümös üveg”

Összességében rengeteg kedves szokás kötődik a húsvéthoz és az azt megelőző időszakhoz, ezért érdemes ápolni a hagyományokat, hogy mi is szép emlékekkel gazdagodjunk, amit majd az unokáinknak mesélhetünk.

Ha további húsvéthoz kapcsolódó érdekességet keresel, nézd meg előző cikkünket  vagy inspirálódj különböző praktikák közül a Nagyi Pinterest oldalán.

https://nagyigazsagok.blog.hu/2019/04/18/keszuljunk_a_husvetra_nagyi_tuti_tippjei

https://hu.pinterest.com/nagyigazsagok/húsvét/

 Ha pedig még nem követsz minket facebookon, akkor az alábbi linken megteheted:

https://www.facebook.com/nagyiigazsagok/

Képek forrása: Pinterest/Google

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyigazsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr6514778060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása