Bezzeg a mi időnkben...

NAGYIgazságok

NAGYIgazságok

20 tipp a Nagyitól egy környezettudatosabb háztartásért

2019. április 04. - nagyigazsagok

grandma.jpg

Legtöbbünk fejében minden bizonnyal össze van kötve a nagymama szó a spórolással és a racionális háztartásvezetéssel. Habár a nagymamák nem feltétlenül könyezettudatos megfontolásból használnak olyan praktikákat, amivel energiát vagy pénzt lehet spórolni, de ettől függetlenül minden bizonynal sokat tesznek az élhetőbb környezetért. Rengeteg ilyen háztartási trükk létezik, amivel elkerülhető a felesleges pazarlás a ház és a konyha körül. Ebből mutatunk most meg 20 példát, ami a számunkra a legjobban tetszik. Reméljük néhány számodra is hasznos lesz és már tettünk is egy újabb apró lépést a globális felmelegedés és éghajlatváltozás megfékezéséért.

 1. Ha életlenné válik a borotvapenge, nem kell azonnal kidobni. Még sokáig használható lesz, ha néhányszor végighúzzuk egy farmer anyagon.

2. Nem kell a bútorboltba rohanni azonnal akkor sem, ha megkarcolódik egy fa bútor. A nyers egész dió nagyon jó karceátávolító tud lenni. Csak húzzuk végig a karcokon néhányszor.

3. Minek vagyonokat költeni drága permetszerekre és velük szennyezni a földeket, mikor vízbe áztatott csalán levével is elegendő egy átlagos konyhakertben permetezni a növényeket.

4. A sok drága és vegyszerekkel teli tisztítószer helyett itt egy sokkal környezetkímélőbb tisztító csodaszer- a szódabikarbóna. Nagyon sokoldalú, azon kívül, hogy szinte mindent tisztíthatunk vele még használható fogkrémként, samponként és dezodorként is. Illatosítani is tudjuk különböző illóolajokkal, amiknek nagy részét itthon is elkészíthetjük. A levendula vagy menta oldat például nagyon hatásos illatosító.

5. Az egyik legnépszerűbb nagyitanácsok közé tartozik az, hogy mindig csak annyit főzz, amennyit egyszerre meg is eszel. Sok nagymama egyszerűen tökéletesen ki tudja számolni, hogy éppen mennyit fog megenni, és csak annyit főz egyszerre. Ha többen megfogadnák ezt a tanácsot, akkor drasztikusan lecsökkenthetnénk a kidobott óriási ételmennyiséget.

6. Biztos ti is sokszor hallottátok Nagyitól azt, hogy minek esztek paradicsomot vagy paprikát télen, mikor ennek nem most van a szezonja. Nagyon sokat lehet spórolni, ha mindig az adott évszaknak megfelelő zöldséget és gyümöcsöt fogyasztjuk. Arról nem is beszélve, hogy az idény zöldség/gyümölcsöt lehetséges közeli forrásból beszerezni, akár az adott településről, és nem kell hozzá sok üzemenyagot elégetni ahhoz, hogy messzi helyről ide szállítsák.

7. A nagymamák másik kedvenc tisztítószere az ecet. Nem mérgező, környezetkímélő, olcsó és hatékony. Az illata nem a legjobb, de jó szellőztetéssel kordában lehet tartani. Kesztyűt nem árt húzni az ecettel való tisztításhoz sem.

8. Nem is igazi vidéki nagymama az olyan, akinek nincsen legalább egy kis konyhakertje. Ezt is elleshetnénk tőlük. Lehet, hogy elsőre túl nagy munkának tűnik a gondozása, de legalább friss levegőn vagyunk addig is,egy hobbi is válhat belőle, valamint nem utolsó sorban a gyerekek is kivehetik a részüket a locsolásból, ültetésből és egyéb kert körüli munkálatokból, amit nagyon élveznek. És azért valljuk be, hogy az egy teljesen más érzés mikor az ember a saját gyümölcsébe és zöldségébe harap bele vagy kínálja meg a vendégeit belőle.

9. Ki látott már nagymamát papírtörlőt használni? Sokkal környezetbarátabb a konyharuha, ami rengetegszer kimosható és újra felhasználható.

10.A műanyag pohárra és evőeszközre is biztos rosszallóan nézne a nagyi, amikor meglátja. Szinte mindig meg lehet oldani nem eldobhatóval is.

mem1.jpg

11. Gyűjsd az esővizet, ahogy a nagyszüleink is teszik a kertjükben. Öntözéshez annyira nagy pazarlás 100%-ban csapvizet használni.

12. Biztos veled is előfordult már, hogy a boltban olyan szívesen megvetted volna azt az új háztartási gépet, és meggyőzted magad, hogy az otthoni már úgyis régi. Láttál már nagymamát kidobni egy jól működő konyhaeszközt? Inkább aludj rá párat és ha még akkor is jó ötletnek tartod a cserét, csak akkor váltsd le.

mem2.jpg

13. Manapság annyi előrecsomagolt, kész és félkész ételt eszünk. Régebben ez egyáltalán nem így volt és habár sokkal kényelmesebb és gyorsabb csak megvenni készen a boltban,de annyi felesleges csomagolóanyagot termelünk ezért a kis kényelemért. Amikor tehetjük, inkább főzzünk valami egyszerű és gyors ételt.

14. Annyi ember van, aki képtelen otthon jól érezni magát és minden hétvégén vagy esténként is muszáj kimozdulnia otthonról. Tanuljunk a nagyszüleinktől, akik otthon a ház körül is jól érezték magukat és ne akarjunk minden áron máshol lenni. Sok üzemanyagot spórolhatunk meg ezzel.

15. Itt Magyarországon, ahol - a legtöbb helyen, főleg hegyekhez közel - a csapvíz az egyik legjobb minőségű a világon, annyi és annyi ember iszik otthon is műanyagpalackos vizet. Tegyünk a környezetért és igyunk inkább csapvizet. Hiába újrahasznosítható a műanyag palack, akkor is sok energiát emészt fel a szálítása és újrahasznosítása.

16. A víz mellett a tejet is lehetséges már egyre több helyet saját üvegedényünkben kimért formában megvásárolni. Nemcsak, hogy így jobb ízű, minőségibb tejet kapunk, de megspóroljuk a tejesdobozok erőforrás igényes és sok helyen nem alkalmazott újrahasznosítását.

17. Ha jó lakóközösségben élt a Nagymamád, akkor biztos sokszor szaladtak egymáshoz a szomszéd asszonnyal egy kis fűszerért vagy hozzávalóért, amiből csak egy picike kellett az ételbe és sajnáltak egy nagy adaggal vásárolni. A spóroláson kívül ezzel a trükkel a környezetünkért is tehetünk egy kicsit.

18. Gyorsan szedd ki a ruhából a foltot, amint belekerült! Sokszor pont ezzel kerülhető el, hogy új ruhát kelljen venned feleslegesen, mert a beleszáradt étel már nem tud tökéletesen kijönni belőle. Ezt szinte minden Nagyi tudja! (:

19. Tarts tisztán a háztartási eszközöket, mint a nagymamák. Ha így teszel sokkal tovább megőrzik az eredeti színüket és használati értéküket és nem kell idő előtt újat venni és kidobni a régit.

20. Tanulj meg egy kicsit varrni. Ezzel elejét veheted annak, hogy egy kis szakadás miatt is varrónőhöz kelljen járnod vagy ki kelljen dobnod a ruháidat. A nagymamád biztos szívesen megtanít rá, ha szépen megkéred.

Ti milyen praktikákat használtok a mindennapokban, amit a Nagyitól tanultatok?

Források: Nagymamáink beszámolói, https://www.littlethings.com/vintage-cleaning-tips/5, https://www.homemade-dessert-recipes.com/household-tips.html, https://www.onegoodthingbyjillee.com/grandparents-living-green/, https://www.treehugger.com/slideshows/green-home/10-tips-grandma-greener-home-ss/page/10/#slide-top

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyigazsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr1414739203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása