Bezzeg a mi időnkben...

NAGYIgazságok

NAGYIgazságok

Spórolási tippek a Nagyitól

2019. március 31. - nagyigazsagok

 

Míg sok mai családot nem foglalkoztat, hová megy el havonta több tízezer forint, addig nagymamáink még tudták, hogyan lehet spórolni például a takarításon, a főzésen, vagy a bevásárláson. Alábbi cikkünkben olyan praktikákat gyűjtöttünk össze nektek, melyek használatával – ha tehetitek – ti is megspórolhattok egy kis időt, pénzt, vagy energiát. Jó hangulatú, ötletekkel teli beszélgetéseink során három nagymamát kérdeztünk meg, hogy ők milyen módszerekkel igyekeznek takarékoskodni.

Elöljáróban fontos megemlíteni, hogy az anyagi háttér rendkívül meghatározó szerepet játszik a spórolási döntéseknél. Ahogy azt mindhárman elmondták, nyugdíjasként már nagyon oda kell figyelni a költésekre, mert ez már nem ugyanaz, mint amikor aktív munkavállalóként a jelenleg kapott összeg akár többszörösét vihették haza. Egyetértettek továbbá abban is, hogy kikapcsolódásra, szórakozásra nem futja, valamint új ruhákat sem képesek vásárolni nap, mint nap. Ennek ellenére a Nagyik hatalmas szívvel rendelkeznek, unokáiknak mindig próbálnak segíteni.

Vágjunk is bele, lássuk, milyen spórolási praktikákat ismernek és használnak nagymamáink!

 

sporolas.jpg

 

1. Sütés/főzés tippek

Az otthon készített ételekkel nagyon sokat tudunk spórolni. Nagymamáink ritkán, vagy egyáltalán nem rendelnek házhoz ebédet és kerülik a mirelit ételek vásárlását. Ehelyett inkább gyakran előre terveznek, nagyobb mennyiséget főznek/sütnek, ezáltal több napig is kitart és az unokák is többször jól lakhatnak belőle.

 

2. Háztartási tippek a fogyasztás csökkentésére

 

  • Olvaszd le időnként a hűtődet, mert sokkal többet fogyaszt, ha el van jegesedve, vagy ha bármi eltakarja a szellőző nyílását!

  • Használd ki a mosógép kapacitását, mindig csak ruhákkal teli állapotban indítsd el, ezzel sok vizet megspórolhatsz! Ahogy az egyik Nagyi fogalmazott, ő mindig „összevárja a ruhákat”.

  • A mosogatást ne folyó víznél végezd, fürdés helyett pedig inkább a zuhanyzást válaszd!

  • Gázfűtés esetén nem kell forróságot csinálni a lakásban! „Egy plusz ruhadarabot mindig fel tudok venni, de ha nagyon meleg van, akkor levetkőzni csak mértékkel lehet.”

  • Ha van otthon kályha, a fa mellett az otthon keletkező papírhulladékkal is tudunk fűteni.

 3. Tippek a házon kívül

Nagyszüleink imádnak a természetben lenni, kertészkedni. Ez gyakran az otthoni zöldség-, és gyümölcstermesztésben is megmutatkozik. Az interjúalanyaink közül mindenkinek van legalább egy kis kertje az udvaron, ahol paprikát, paradicsomot, hagymát ültetnek. Elmondásuk szerint a saját termesztésű zöldségekkel és gyümölcsökkel rengeteget lehet spórolni, az ember csak kimegy a kertjébe és kedvére falatozhat az eperből, vagy a cseresznyéből. Emellett a nem elfogyasztott zöldséget a Nagyik előszeretettel „rakják el télire” lefagyasztva, vagy savanyúság formájában, valamint különböző ételek hozzávalóiként is alkalmazhatják őket. Az egyik nagymama elmesélte, hogy nekik szőlőjük is van, aminek inkább a nagypapa örül a must és a bor miatt. Egy másik hasznos tipp az esővíz összegyűjtése. A növények öntözéséhez így nem szükséges csapvizet használni.

4. Vásárlási praktikák

A három Nagyi vásárlási szokásairól elmondhatjuk, hogy abszolút tudatosan és költséghatékonyan igyekeznek megvalósítani a bevásárlást. Folyamatosan tájékozódnak a kedvezményekről és az akciós lehetőségekről a különböző kiadványokban, vagy szórólapokról. Egyikük például a tisztítószerek, mosószerek árainak alakulását szokta az átlagosnál nagyobb figyelemmel követni és ott vásárol, ahol jobban megéri. Másikuk mindig ugyanabban a boltban veszi meg az élelmiszereket, törzsvásárlói kártyája is van, így kedvezményekre jogosult. A bevásárlólista készítés szintén egy jó ötlet lehet, így biztos csak a szükséges dolgokat keressük a boltban. Az egyik hölgy csak annyi pénzt visz magával a boltba - miután kiszámolta a vásárlás várható költségét - amennyi a bevásárlólistán szereplő tételek összege. Így biztos elkerüli őt a manapság divatos impulzusvásárlások veszélye.

 


mem-.jpg


5. Egyéb tippek

  • Autó helyett használd a tömegközlekedést! Diákok kedvezményesen, nyugdíjasok 65 év felett ingyen vehetik igénybe a szolgáltatást. A Nagyik is csak hosszabb utazásokra veszik igénybe az autót, városon belül busszal közlekednek, megspórolva ezzel a benzinköltséget.

  • Készíts tárgyakat saját kezűleg!  A húsvéti dekoráció, vagy a karácsonyi díszek is elkészíthetők otthon. A nagymamák kedvenc tevékenységei közé tartozik a kötögetés, a horgolás, vagy a varrás.

Reméljük, hogy számotokra is hasznosak lesznek a bemutatott spórolási szokások, melyeket a Nagyik is használnak. Te hogyan szoktál spórolni? Vannak egyéb módszereid a felsoroltakon kívül? Ha igen, írd meg nekünk kommentben!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyigazsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr314729695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása